niedziela, 15 lipca 2012

Owocowa bomba


Sernik na zimno w troche innym wykonaniu :) Idealny na gorace popoludnie..

Potrzebujemy:

600ml jogurtu naturalnego (u mnie light)
3 galaretki owocowe ( truskawkowa i pomaranczowa)
maliny
jagody
cukier do smaku, biszkopty..

Wykonanie:

Warstwa 1

Na spod szklanego naczynia (u mnie miska) wykladamy mieszanke owocow i zalewamy rozrobiona galaretka(0.5 opakowania) tak aby niecalkiem zakryla owoce. Pozostawiamy w lodowce do momentu kiedy stezeje.

Warstwa 2

Jogurt miksujemy z cukrem (do smaku) i dodajemy troche jagod zeby uzyskac ladny kolor. Mieszamy z rozpuszczona i wystudzona galeretka (1.5opakowania) i wlewamy do naczynia tworzac 2 warstwe.Na ktorej ukladamy biszkopty tak zeby zamoczyly nam sie w jogurcie i nim nasiaknely.
Czekamy az warstwa jogurtowa nam sie stezeje w lodowce.

Warstwa 3

Ukladamy reszte owocow i zalewamy ostudzona galaretka (1 cale opakowanie) czekamy az stezeje.

Jesli chcecie podac swoja bombe w taki sposob jak ja na pierwszym zdjeciu polecam wyjac deser z lodowki pol godziny przed podaniem i oby wam sie udalo to zrobic bo ja musialam sie niezle nakombinowac zeby ja z miski wyjac :P




Smacznego!


Curry



Curry zwłaszcza z warzywami to jedno z moich ulubionych dan. Świetne do ryzu albo z chlebkiem naan. Dzis u mnie na obiadek bylo i nawet babci posmakowało :)

Potrzebujemy:

2 opakowania rozych 'Warzyw na patelnie'  (takie male oszustwo)
1 duza cebule
2 zabki czosnku
1 lyzka przecieru pomidorowego
przyprawy; kardamon,kurkuma,curry, garam masala,lisc laurowy,ziele angielskie, pieprz, sol..


Wykonanie jest banalnie proste bo wystarczy poddusić cebulkę z wszystkimi przyprawami a następnie dodac nasze gotowe warzywa i podlać woda. Gotować na bardzo malym ogniu sprawdzając co jakiś czas czy ilosc wody jest wystraczajaca. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotowe.

Smacznego!