środa, 15 sierpnia 2012

Krem Czekoladowy

Krem czekoladowy z posmakiem pomarańczy i syropem malinowym :)
U mnie wyszło 8 małych szklaneczek pysznego kremu..



Potrzebujemy:

8 okraglych biszkoptów
400gr mrożonych malin
600ml jogurtu naturalnego
olejek/aromat  pomaranczowy
1 czekolada gorzka
1 czekolada biala
2 lyzki masla
cukier do smaku
żelatyna


Wykonanie:

Do każdej szklaneczki kruszymy po jednym biszkopcie.

Przygotowujemy sos malinowy:
 do rondelka wkładamy maliny , trochę cukru i na wolnym ogniu podsmażamy owoce na 'dzem'. Przecedzamy aby oddzielić sok od owoców. Sokiem nasączamy biszkopty.

Krem z gorzkiej czekolady:

Rozpuszczamy czekoladę z lyzka masla i lyzka cukru uwazajac aby nie przypalić. Dodajemy aromat pomaranczowy tyle ile lubimy. Dodajemy pól szklanki wody z roztopiona żelatyna (1lyzeczka na pól szkl)
i mieszamy z 300ml jogurtu.

Wypełniamy szklaneczki do polowy ciemnym kremem i odstawiamy do lodówki az stezeje.

Następnie czynnosc powtarzamy przygotowujac krem z białej czekolady i nakładamy go na ciemna.
Odstawiamy do lodówki.

Deser dekorujemy malinami z syropu i dodajemy po jednej swiezej malinie do dekoracji.

Smacznego!


A tu inna propozycja podania:




niedziela, 12 sierpnia 2012

Kostka kokosowo-migdalowa

Z produkcji domowej mleka kokosowego zostala mi cala miseczka wiorek namoczonych w mleku i szkoda bylo je wyrzucic:P Mialam chec na malutkie co nieco ale nie chcialam typowego ciasta.. Szukalam odpowiedniego przepisu ale nie znalazlam takiego coby mi odpowiadal wiec zdalam sie na intuicje i .... wyszlo smacznie... moze ciut za slodko ale smacznie.. bardzo wilgotne ciasto ale takie ma byc :D
Potrzebujemy:

 1 szklanke maki 3/4 szklanki cukru 1 lyzeczke proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 kostki margaryny wiorki kokosowe (okolo 250 gr namoczylam w mleku dzien wczesniej) garsc rodzynek male opakowanie platkow migdalowych polwe czekoladowa (jedna biala, druga czarna)
Wykonanie:

 Jajka, cukier i margaryne ucierany mikserem na gladka mase, powoli dodajemy make i proszek do pieczenia. Mikujemy jeszcze chwilke. Nastepnie dodajemy wiorki i rodzynki i mieszamy to dokladnie z ciastem (lyzka nie mikserem) Pieczemy w piekarniku na 180'C przez okolo 45 min. Po wyjeciu zostawiamy placek do przestygniecia a w tym czasie prazymy migdaly z lyzka margaryny i lyzka cukru. Rozkladamy migdaly rownomiernie po calosci i czekamy az wszystko nam wystygdnie calkowiecie. Na sam koniec robimy polewe (ja uzylam gotowej)

Chicken Curry

Taki obiad 'chodzil' za mna juz od jakiegos czasu ale jakos nie bralam sie za curry bo wiem ze moj talent do kuchni indyjskiej jest znikomy... A tu prosze curry wyszlo rewelacyjne.. idealne w smaku (jak dla mnie) i odpowiednio kremowe :D Jednym slowem PYCHA...! Polecam..
Potrzebujemy:

 70dkg filetow z piersi kurczaka - smietane 12% - mleko kokosowe okolo 300 ml (u mnie domowej roboty) - 2 luzeczki przecieru pomidorowego - korzen imbiru okolo 1lyzeczki (startego) - 1 cebula - 3 zabki czosnku - kostka rosolowa rozpuszczona w szklance wody-bulion - sol, pieprz do smaku - przyprawy: * 4 ziarenka kardamonu,1 lyzka kurkumu, 2 lyzki curry, 3/4 lyzeczki cynamonu, 1/3 luzeczki chilli(pieprzu cayenne),1/2 lyzeczki ostrej papryki, listko laurowe, - oliwa z oliwek do smazenia okolo 3- 4 lyzki - 2 lyzki maki do zageszczenia sosu.
Wykonanie:


 Cebule i czosnek kroimy drobniutko i smazymy za oliwie az zbrazowieje, nastepnie dodajemy straty imbir i mieszajac caly czas dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojonego w mala kosteczke kurczaka. Uwazamy zeby nam sie przyprawy nie przypalily(!) Zarumienionego lekko kurczaka zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Po okolo 15minutach dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kolejne 15min.Dodajemy przecier pomidorowy nastepnie smietane. Robimy zaklepke ze 150ml wody i 2 lyzek maki. Wlewamy przez sitko do sosu i zostawiamy na gazie jeszcze jakies 2 minutki. Mieszamy caly czasz :D I gotowe :D Smacznego!