czwartek, 31 stycznia 2013

Roladki z piersi kurczaka

Dietetycznie. Caly obiad okolo 500kalorii.




Potrzebujemy:

1 mala piers z kurczaka
4lyzeczki posiekanej drobno natki pietruszki
2 lyzeczki serka np Philadelphia
Pieprz i przyprawa gyros.

Wykonanie:

Piers przekroic i rozbic 2 dosc cienkie filety. Na kazdym rozsmarowac po lyzeczce sera. Posypac pietruszka i pieprzem. Zawinac obwiazac nitka i przyprawic gyrosem.
Piec w temp 200'C okolo 20/25minut.

Podalam te roladki z surowka: marchew,por i jablko. Skropione sokiem z cytryny, oraz  puree z kalafiora i brukwi w zastepstwie ziemniakow.

niedziela, 20 stycznia 2013

Pieczone ziemniaczki



Pyszne niestety bardzo kaloryczne...


Potrzebujemy:

5 ziemniakow
Olej/oliwa okolo pol szklanki
Ziola,sol,pieprz,ziele angielskie, lisc laurowy.

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skorka okolo 10min zeby byly tylko podgotowane.
Wyjmujemy i kroimy na spore kawalki (chunks)
Przekladamy do naczynia zaroodpornego i dodajemy olej,sol,pieprz,ziele angielskie, pokruszony lisc laurowy i ziola(majeranek,oregano, ziola prowansalskie,kminek)
Dokladnie mieszamy zeby wszystkie kawalki dobrze pokryc przyprawami i olejem.
Pieczemy przez okolo 20min (az beda miekkie w srodku i chrupiace na zewnatrz) w temperaturze 200'C

czwartek, 17 stycznia 2013

Pasta z avokado i owocami.

Mialam chec na avokado juz od paru dni i cierpliwie czekalam az moje avokado w szufladzie zmieknie i bedzie idealnie maslane:)
Na Guacamole nie mialam ochoty wiec podalam z owocami,odrobina jogurtu i brazowym cukrem. Smaczne a w dodatku zdrowe. Bo avaokado choc tluste zawiera w sobie tluszcze zdrowe.

Potrzebujemy:





Wykonanie:

Owoce doklanie umyc. Avokado rozkroic i wyjac pestke. Wycisnac ze skorki (bardzo latwo wyjdzie jesli jest dosc miekkie).  W malej miseczce widelcem rozgniatamy avokado z jogurtem. Dodajemy mala lyzeczke brazowego cukru. Nastepnie jagody i pokrojone truskawki. Dekorujemy madnarynka,jagodami i truskawka.

Smacznego.


środa, 16 stycznia 2013

Swiderki z miesnym sosem.

Smaczny obiad ktory przygotujesz w pol godzinki.




Potrzebujemy:

250g miesa mielonego wolowego
1srednia cebule
Pol papryki zoltej
Mala papryka czerwona
5pieczarek
2 pomidory
Koncentrat pomidorowy okolo2 lyzki.
Olej, sol,pieprz,kurkuma i troche kucharka.
Makaron swiderki ugotowany w ilosci jaka wam odpowiada.


Wykonanie:

Cebule i pieczarki kroimy w kostke i podsmazamy na malej ilosci oleju przez okolo 10minut. Nastepnie dodajemy mieso i smazymy az zbrazowieje. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy teraz drobno krojone pomidory (bez skorki) i papryke. W dalszym ciagu smazymy na wolnym ogniu co chwile mieszajac. Dodajemy koncenrat pomidorowy z odrobina wody (100/150ml)
Probujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Po okolo 10minutach mieso zdejmujemy z ognia i podajemy z jeszcze cieplym makaronem.
Calosc mozna posypac troche parmezanem.

Smacznego.



wtorek, 15 stycznia 2013

Baklazan z jagniecina po kurdyjsku - Tepsi.

Przygotowanic te potrawe mozna na kilka sposobow. Co kucharka to inaczej gotuje. Ja ostatnio przekonalam sie do wersji smazono-pieczonej.. i chyba najbardziej kalorycznej z mozliwych. Ale efekt prawie jak w restauracji- wg mojego meza.





Potrzebujemy:

0.5kg jagnieciny (lopatka)
2 baklazany
2 papryki czerwone
1 cebula
2 zabki czosnku
Puszka pomidorow bez skorki
Przyprawy: kolendra w proszku, kmin rzymski, kurkuma,sol, pieprz.
Olej do smazenia.


Wykonanie:

Baklazany,papryke i cebule kroimy w duze plastry i smazymy na pol-glebokim tluszczu. Przez pare minut z kazdej strony. Przekladamy do naczynia zaroodpornego i pieczemy w piekarniku okolo 45min. W tym czasie  smazymy jagniecine pokrojona w kostke. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami - po lyzeczce proszku kolendry,kminku i kurkumy oraz do smaku sol i pieprz. Dodajemy czosnek i pomidory. Dusimy ma wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i odlewamy nadmiar oleju (baklazany bardzo "pija" olej podczas smazenia) ktory jest w naczyniu. Dodajemy mieso z pomidorami. Mieszamy i pieczemy przez kolejne 45 minut od czasu do czasu mieszajac. Temperatura pieczenia okolo 160/180'C.
Podajemu z sypkim ryzem Basmati.

Smacznego!



poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sernik

Sernik u mnie w domu znika w jeden dzien...chyba ze zaznacze mezowi zeby choc troche na drugi dzien dla Ariana zostawil ;)





Potrzebujemy:

Kostka margaryny "Kasia"
6 jaj (zoltka i bialka oddzielnie)
Szklanka cukru pudru
1kg twarogu (u mnie w wiadereczku )
Budyn smietankowy
Cukier waniliowy.
Biszkopty
Owoce,galaretka lub polewa do dekoracji.

Wykonanie:

Zoltka,cukier,cukier waniliowy ucieramy na puszysta mase.
Dodajemy budyn, miksujemy. Dodajemy ser i nadal miksujemy az masa bedzie idealnie gladka i puszysta. Ubijamy bialka na sztywna piane i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszajac. Spod formy wykladamy biszkoptami i wykladamy mase serowa. Pieczemy godzine w temp. 170'C
Czekamy jak ciasto wystygnie i dekorujemy :)

Smacznego!

sobota, 12 stycznia 2013

Makaron z jajkiem.

Co zrobic z makaronem ktory zostal nam z poprzedniego dnia?
Pyszne sniadanie :)

Potrzebujemy:

2jajka,
Pol malej papryki czerwonej
2lyzki posiekanego szczypiorku
Plaster szynki
2pieczarki
Troche makaronu (u mnie dwie garscie swiderek)
Pol malej cebuli drobno posiekanej
Sol,pieprz,ziola prowansalskie do przyprawienia.
Troche oleju do smazenia.

Wykonanie:

Jajka z sola,pieprzem i ziolami mieszamy w szklance.
Na patelni podsmazamy papryke,pieczarki,szynke,szczypiorek i cebule.
Nastepnie dodajemy makaron. I smazymy przez kilka minut. Dodajemy jajka.
Smacznego!



niedziela, 6 stycznia 2013

Cuba Libre

Wolna Kuba. Czyli Cola z Bacardii. 1porcja rumu z 2porcjami Coli. Cytryna(czastki) Lod. Cytryna i listek miety do dekoracji.. ♡


Yum!

sobota, 5 stycznia 2013

Mojito

Zdecydowanie jeden z moich ulubionych drinkow:)

Potrzebujemy:

 Bacardii albo inny bialy rum Miete Limonke Cytryne-opcjonalnie Brazowy cukier Wode gazowana

 Wykonanie:

 Listki miety mieszam w malej miseczce z cukrem brazowym. Przekladam do szklanekw kolejnosci mieta, czastki limonki (i cytryny) ,lod ×2. Zalewamy Bacardii i woda w proporcjach 1/3. 1 miarka rumu i 2 miarki wody. Dekorujemy mieta i limonka. U mnie na zdjeciu dekoracja z cytryny.

czwartek, 3 stycznia 2013

Flaczki cielece

U mnie w rodzinie wszyscy bardzo lubia flaczki. Nawet Ranga i Ari zajadaja sie 'miesna zupa'. Przygotowanie flaczkow nie jest trudne ale ja mam problem z kupnem malo slodkiej marchewki..wiec... mama przywiozla marchewke z Polski :)
Takie flaczki nadaja sie na wieksze i mniejsze imprezy. U nas byly na Noworoczny obiad.

Potrzebujemy:
1kg flaczkow parzonych  i krojonych.
3nogi z kurczaka
Kawalek wolowiny 30dkg
2marchewki
Kawalek selera
Natka pietruszki (troche tylko)
Przyprawa do flakow, sol,pieprz,ziele angielskie,lisc laurowy, majeranek.
Olej i troche maki do zasmazki.

Wykonanie:

Miesa gotujemy w sporym garnku. Dodajemy przyprawy i czekamy az mieso bedzie miekkie. Pamietajac ze kurczak bedzie miekki wczesniej niz flaki i wolowina.
Kurczaka i wolowine kroimy w cienkie paski  i dodajemy do wywaru.
Pod koniec gotowania dodajemy starta na tartce o duzych oczkach marchew i selera, oraz posiekana natke pietruszki. Gotujemy dalej do miekkosci warzyw.
Robimy zasmazke z oleju i maki. Zagotowujemy.
Podajemy ze swiezym pieczywem.
Czas przygotowania to okolo 2h ale moze byc wiecej w zaleznosci jak szybko mieso bedzie sie gotowalo.


Z podanego przepisu wyjdzie nam taki pelny gar pysznosci. Na zdjeciu juz tylko pol porcji zostalo ;)

środa, 2 stycznia 2013

Zurek z kielbasa i jajkiem.

Zurek zrobiony specjalnie dla mojego taty bo nikt w domu nie lubi za bardzo tej zupy..i tu niespodzianka ! Wszystkim smakowalo tak ze Zurek zostal przez nas zjedzony w rekordowo szybkim czasie :)



Potrzebujemy:

Kielbase np Torunska
Boczek -kilka plastrow
3 jaja na twardo
Cebula
Zurek- u mnie z torebki Winiary.
Pieprz ziarnisty,sol, ziele angielskie i lisc laurowy

Przygotowanie:

W rondelku zagotujemy wode z przyprawami. Kielbase,boczek i cebulke kroimy i przesmazamy. Dodajemy do rondelka i czekamy az sie zagotuje. Zurek z torebki rozpuszczamy w zimnej wodzie wg.przepisu. Dodajemy do rondelka. Gotujemy okolo 10 min. Na koniec dodajemy grubo posiekane jajka. I gotowe.
Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Pycha!

wtorek, 1 stycznia 2013

Sledz w oleju

Sledz w oleju to jedna z tych potraw ktorej w swieta zabraknac nie moze. Te wyjatkowo mi przypadly do gustu..



Potrzebujemy:

4 platy sledziowe solone
Cebule biala i czerwona
Ogorek kiszony
Po pol paprykizoltej, zielonej i czerwonej.
Olej.

Wykonanie:

Platy myjemy i moczymy w wodzie az beda dobrze odsolone (trzeba zjesc kawalek i zobaczyc czy sa za slone jeszcze czy juz nie)
Cebule szatkujemy i zaparzamy wrzatkiem. Wode odlewamy.
Ogorki i papryki kroje w drobna kostke. Mieszam z cebulami
Platy kroje w paseczki okolo 1.5cm.
Nastepnie przekladam warstwami do sloika. Sledz/warzywa/sledz i tak do wykorzystania skladnikow. Zalewam calosc olejem i odstawiam do lodowki az do nastepnego dnia.